09 August 2022
# Είπαν για εμάς

ΗΦΑΡΜΑΚΟΓΛΩΣΣΑ - Συνέντευξη της Δρ. Κρυσταλλένια Δρόσου στην Μπιάνκα Μπογδάνου

Ευχαριστούμε πολύ το περιοδικό "Η ΦΑΡΜΑΚΟΓΛΩΣΣΑ" και την κυρία Μπιάνκα Μπογδάνου για την όμορφη συνέντευξη!

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όσα συζητήθηκαν.

 

Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την οικογενειακή επιχείρηση και γιατί;

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, το 2012 όταν ο πατέρας μου, Παύλος, αποφάσισε να φυτέψει στα κτήματα μας στο Πυλί της Κω, το Θαύμα της φύσης, που ονομάζεται αλόη. Η αγάπη και η ιδιαίτερη βιωματική σχέση με τη φύση του τόπου του τον οδήγησαν στη δημιουργία του κτήματος αυτού, που αποτελεί και το “ησυχαστήριό” του όπως συνηθίζει να λέει. Κάπου ανάμεσα στην αγάπη  που τρέφω για εκείνον και τον τόπο μου και σε αυτή την ευλογημένη Γη που έζησε και έδρασε ο Πατέρας της Παγκόσμιας ιατρικής Ιπποκράτης, γεννήθηκε η pandrosia. Και κάπου εκεί ξεκίνησε ένα υπέροχο ταξίδι που έχει ως βασικό άξονα το όραμά μας, ένα όραμα που οδηγεί κάθε μας βήμα και δεν είναι άλλο από υγεία, ομορφιά & ευεξία για όλους.

Σήμερα η pandrosia αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση ευζωίας για το σύγχρονο άνθρωπο.

 

Ως μαθηματικός βλέπετε λίγο καλύτερα την μαγεία της φύσης. Τι σας συναρπάζει περισσότερο στην αλόη;

Η αλόη είναι ένα γένος που περιλαμβάνει πάνω από 500 είδη ανθοφόρων, χυμωδών φυτών. Το ευρύτερα γνωστό είδος είναι η Αλόη η γνησία (Aloe vera) και ονομάζεται έτσι επειδή καλλιεργείται ως η βασική πηγή της λεγόμενης "αληθινής Αλόης" για διαφόρων ειδών φαρμακευτικούς σκοπούς. Ο χυμός-το τζελ-που δίνει το φυτό της αλόης είναι γεμάτο με πολύτιμα θρεπτικά και θεραπευτικά συστατικά περισσότερα από 150 σε αριθμό. Περιέχει αμινοξέα (τα οκτώ βασικά και άλλα μη βασικά), ανθρακινόνες (12 ανθρακινόνες βρίσκονται στο φλοιό της και έχουν αντιβιοτικές, βακτηριοκτόνες, αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες), ένζυμα (αμυλάση, καταλάση, αλκαλική φωσφατάση κ.α), λιγνίνη, μέταλλα (ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, νάτριο, ψευδάργυρος), σάκχαρα (μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες), μαλικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, σαπωνίνες, στεροειδή-λιπαρά οξέα, λεκτίνες και βιταμίνες (Α, Β, Β2, Β3, Β6, Β12, C, Ε).

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως, όχι άδικα, αποτελεί το αρχαιότερο φαρμακευτικό φυτό και οι θεραπευτικές της ιδιότητες ήταν γνωστές σε πληθώρα αρχαίων λαών (Αζτέκοι, Αιγύπτιοι, Έλληνες, Ινδοί, Κινέζοι, Πέρσες) οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αυτό το μαγικό φυτό, με τις θαυμαστές ιατρικές ιδιότητες.

Δεν είναι τυχαίο που στην αρχαία Ελλάδα, η αλόη συμβόλιζε την ομορφιά, την υπομονή, την τύχη και την υγεία και ο ίδιος ο Ιπποκράτης έχει περιγράψει αρκετές από τις θεραπευτικές της ιδιότητες και τη χρησιμοποιούσε και ο ίδιος σε πολλές από τις θεραπείες του.

Ωστόσο, το τζελ (ο χυμός) της αλόης είναι ένα ιδιαίτερα ευπαθές προϊόν του οποίου η επεξεργασία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής έτσι ώστε όλες αυτές οι θεραπευτικές ιδιότητες να διατηρούνται και στα προϊόντα που παράγονται βάσει αυτής.

 

Περιγράψτε μας λίγο την διαδικασία παραγωγής σας.

Στην pandrosia, η συγκέντρωση του θαυματουργού τζέλ της αλόης γίνεται με απόλυτα χειρωνακτικό τρόπο. Τα έμπειρα ανθρώπινα χέρια είναι το μόνο “εργαλείο”, που χρησιμοποιούμε για να συγκεντρώσουμε τον μαγικό χυμό του φυτού, χωρίς να το “τραυματίσουμε”. Τα φύλλα, που επεξεργάζονται αμέσως μετά την συγκομιδή και με προσεκτικό φιλετάρισμα, αφαιρείται το εξωτερικό φύλλο και παραμένει το καθαρό τζέλ.

Το τζέλ αλόης διατηρείται ωμό και ακατέργαστο και έτσι δεν μειώνεται η δράση του από τις υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούν αλλοίωση των δραστικών ουσιών. Στην συνέχεια αυτό το καθαρό, ωμό, ακατέργαστο τζέλ αλόης συσκευάζεται, σφραγίζεται και ψύχεται. Στην pandrosia κάνουμε ότι μπορούμε για να σας παράγουμε τα πιο αγνά, δραστικά και αποτελεσματικά προϊόντα, και για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να κρατήσουμε την ποιότητα της πρώτης ύλης – αυτό το πολύτιμο τζέλ αλόης – στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα.

 

Ποιες είναι οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας επιχειρηματίας στην περιφέρεια σε σχέση με κάποιον σε αστικό κέντρο;

Ίσως είναι πιο δύσκολη θα έλεγα η πρόσβαση στο ευρύ κοινό και στην αναγνωρισημότητα μιας επιχείρησης, διότι στα πρώτα βήματα υπάρχει περιοσιμός ή και έλλειψη πόρων για διαφήμιση και προώθηση της πέρα από την περιφέρεια.

 

Πόσο βοηθά το κράτος την επιχειρηματικότητα από την δική σας προσωπική εμπειρία;

Είναι συγκεκριμένα τα κριτήρια που καθορίζονται για κάθε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Υπάρχουν όμως προγράμματα που στηρίζουν start-up επιχειρήσεις. Η pandrosia είναι μέρος του elevate Greece, έχουμε κερδίσει το βραβείο της Fedex 2021 στην Ελλάδα και εκπροσωπούμε πλέον την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό ανάμεσα σε 15 χώρες, ενώ έχουμε περάσει στη Β’ φάση του διαγωνισμού της Εθνικής τράπεζας και τις 20 καλύτερες εταιρείες.

 

Ως γυναίκα αντιμετωπίσατε δυσκολίες παίρνοντας ηγετικό ρόλο; Υπάρχει ακόμα, κατά τη γνώμη σας, προκατάληψη σε αυτόν τον χώρο στην Ελλάδα;

Ο ρόλος της γυναίκας επιχειρηματία είναι δύσκολος, παρότι διαπρέπουν στα πανεπιστήμια, πολλές είναι εκείνες που διστάζουν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο του επιχειρείν λόγω έλλειψης στήριξης από την πολιτεία. Θεωρώ όμως πως ολοένα και περισσότερο γίνονται βήματα ως προς την αποδοχή της προσπάθειάς μας και με την ένταξή μας σε αυτόν το χώρο οφελούμαστε όλοι- κι εμείς οι ίδιες αλλά και η κοινωνία.

Προσωπικά όλες τις προκλήσεις τις αντιμετώπιζα και θα τις αντιμετωπίζω με πάθος και αγάπη. Κάθε κύκλος που ολοκληρώθηκε κάτι μου δίδαξε. Ο απολογισμός όλων αυτών των κύκλων είναι και αυτός που ουσιαστικά «θέτει» τον επόμενο μου στόχο. Θα μείνω λοιπόν στο ότι κάποιος ξέρει που πηγαίνει όταν θυμάται από που έρχεται, από που έχει περάσει. Θα σου πω λοιπόν ότι τελικά ο ουρανός δεν είναι το όριο, είναι μόνο η αρχή.

 

Σαν Pandrosia πως σας υποδέχθηκαν οι φαρμακοποιοί; Υπήρξε υποστήριξη από αυτούς;

Καθώς υπάρχει μεγάλη πληθώρα στην αγορά των καλλυντικών, υπάρχει και μεγάλος ανταγωνισμός. Πολλές είναι οι μεγάλες και γνωστές εταιρείες που επικρατούν στα φαρμακεία με αποτέλεσμα να κάνουν δύσκολη την είσοδό μας σε αυτά. Με την πάροδο του χρόνου όμως έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των φαρμακοποιών, οι οποίοι  αναγνωρίζουν την αξία των προϊόντων μας. Σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η προτίμηση του κόσμου που έχει μείνει ικανοποιημένο από όλη μας τη γκάμα και αυτή η ανταπόκριση με εκπλήσσει θετικά κάθε φορά, έχουν αγκαλιάσει την pandrosia & τα προϊόντα της και αυτό είναι το βασικότερο διότι εκεί δοκιμάζεται το κάθε προϊόν! Όσο καινοτόμο και ξεχωριστό & αν είναι, η αγάπη και η αποδοχή του κόσμου είναι αυτή που το αναπτύσσει και το κάνει να επιβιώνει μέσα σε αυτή την ανταγωνιστική αγορά.

 

Τι περιλαμβάνει μια τυπική σας μέρα από το πρωί ως το βράδυ;

Από το πανεπιστήμιο στο γραφείο, από το γραφείο στο πανεπιστήμιο, από την Αθήνα στην Κω και από την Κω στην Αθήνα. Θα έλεγε κανείς ότι δεν ακούγεται και σαν τυπική μέρα αλλά το απαιτούν οι συνθήκες για την επίτευξη των στόχων μου και όπως προανέφερα τις προκλήσεις τις αντιμετώπιζα και θα τις αντιμετωπίζω με πάθος και αγάπη.

 

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Που βλέπετε την Pandrosia ως εταιρία σε δέκα χρόνια;

Μελλοντικά σχέδια υπάρχουν πολλά και σε διάφορες κατευθύνσεις. Έχουμε ήδη ανοίξει κάποιες αγορές στο εξωτερικό και στα επόμενα σχέδια μας  είναι σίγουρα να επεκτείνουμε τέτοιου είδους συνεργασίες.

Ωστόσο στην παρούσα φάση θα αρκεστώ στο στόχο που θέτουμε ως εταιρεία και αποτελεί το βασικό άξονα της φιλοσοφίας μας. Να προσφέρουμε ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα για τους καταναλωτές που μας αγαπούν και μας εμπιστεύονται. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ προσωπικά είναι ότι όλη η οικογένεια της pandrosia και οι συνεργάτες της δεσμεύονται πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, ώστε κάθε προϊόν, που υπογράφουν με υπερηφάνεια, θα κάνει ό,τι υπόσχεται και θα υπερβαίνει τις προσδοκίες του καταναλωτή, που το επιλέγει και το εμπιστεύεται. 

 

Πόσο και με ποιον τρόπο επηρέασε η πανδημία την εταιρία σας;

Η πανδημία είχε σημαντικό αντίκτυπο σε όλες τις επιχειρήσεις, έτσι λοιπόν χτύπησε την πόρτα και σε εμάς το πρώτο διάστημα. Κυρίως στο χώρο των φαρμακείων αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, πέρα από τους περιορισμούς για την προστασία μας υπήρχε φόβος και αγωνία για το μέλλον με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενδιαφέρον από το κοινό για προϊόντα πέρα από τα βασικά είδη ανάγκης. Στην πορεία όμως διαπιστώσαμε ότι αυτή η κατάσταση άρχισε σιγά σιγά να κουράζει ψυχικά τον κόσμο και να τον οδηγεί σε αναζήτηση νέων τρόπων για ηθική ανύψωση και ειδκότερα στον τομέα που μας απασχολεί- στην περιποίηση και ομορφιά.

Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε για εμάς και το τότε νέο εξαιρετικό προϊόν που κυκλοφορήσαμε- το αντισηπτικό χεριών- το οποίο μας έδωσε πρόσβαση στην εστίαση, σε ξενοδοχεία & φαρμακεία, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγαλύτερη αναγνωρισημότητα και μέσα από αυτό, το κοινό να ανακαλύπτει όλη τη γκάμα των προϊόντων μας. Επομένως, μπορώ να πω ότι καταφέραμε μια δύσκολη συνθήκη να την ανατρέψουμε, να την εκμεταλλευτούμε σωστά και να λειτουργήσει προς όφελος όλων μας.

 

Αν σας ζητούσε μια συμβουλή ένας νέος που ετοιμάζεται να δημιουργήσει την δική του επιχείρηση τι συμβουλή θα του δίνατε;

Να δημιουργήσει μια επιχείρηση που θα την αγαπάει και θα τον γεμίζει. Να πολεμάει όσο μπορεί για να την φτάσει εκεί που θέλει με ηθική και αξιοπρέπεια, να μην απογοητεύεται με τυχόν στραβοπατήματα & να συγχωρεί τον εαυτό του και τους γύρω του. Να επεξεργάζεται & να φιλτράρει όλες τις συμβουλές και τις γνώσεις που αποκτάει, να ακούει το ένστικτό του και να επιλέγει όσες τον αντιπροσωπέουν ως άνθρωπο. Τέλος, να θυμάται πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, αυτό που μένει είναι πως ο ίδιος πάνω απ’ όλους γνωρίζει πόσο προσπάθησε και πρέπει να είναι πάντα περήφανος για τον εαυτό του!

 

Copyright © 2018 Pandrosia